fredag 21 september 2007

# 39 Teenage Fanclub "Man-Made" [2005]


Man-Made är Teenage Fanclubs 24:e album och låter ungefär som de tidigare. Skivan är garanterat bättre än Howdy och antagligen sämre än Songs From Northern Britain.

Falling leaves, Slow Fade, Time Stops och It's All In My Mind är naturligtvis den bästa popmusik som gjorts.

Gillar du inte Teenage Fanclub kommer du inte att omvändas av Man-made. För mig är de alltid närvarande, ibland nödvändiga.

#37 Mogwai "Young Team" [1997]


R U Still In 2 It?
Mogwai lät som englands svar på postrockens gudar Godspeed You Black Emperor! och Labradford på deras fullängdsdebut...och det är ju inte helt fel. Bonus är den underbara vemodiga låten R U still 2 it? med arab strapsångaren vid mikrofonen. Filmiskt och episkt mmmm...I'm still into it!

torsdag 20 september 2007

#31 Outkast ”Stankonia” [2000]


Forna hjältar som N.W.A, Public Enemy och Wu-Tang Clan i all ära, men snabbast slår dennes hjärta ändå för Atlantas stoltheter Outkast. Deras höga lägsta nivå och deras ständiga ”pushing the boundaries”-mentalitet har genererat en minst sagt imponerande låtkatalog. ”Stankonia” är deras bästa platta, snäppet vassare än föregångaren ”Aquemini” och långt bättre än ultra-haussade ”Speakerboxxx/The Love Below”, med låtar som ”Xplosion”, ”B.O.B”, ”Humble Mumble”, ”Gasoline Dreams” och naturligtvis megahiten ”Ms. Jackson”. Hade André Ben och Big Boi bara kunna pressa ur sig ”The Whole World” och ”Hey Ya!” i tid så hade topp 10-placeringen varit ett faktum.

#38 The Kinks "Something else by the kinks" [1968]

The Kinks har gjort så många bra skivor men jag väljer den här skivan som formar deras uber-anglosaxiska stil med schyssta låtar som "David Watts" (låten om den kände partymannen i Londons gaykretsar som även The Jam gjorde en cover på) den androgyna låten "Two Sisters" (som handlar om två vissa bröder) "End of the Season" och shoegazedoftande "Lazy Old Sun". Dave Davies låt "Death of a Clown" är bara den ett mästerverk. Obildade musiköron brukar dessutom tro att "Waterloo Sunset" är en Beatleslåt, vilket känns skrämmande eftersom The Kinks var så mycket bättre och denna skiva är ett grymt bra bevis på det.

onsdag 19 september 2007

#39 Pulp "Different Class" [1996]Även om tidigare plattor är asbra och efterföljande är underskattade så är detta höjdpunkten i Pulp's karriär. Humoristiska och melankoliska vardagsskildringar i Ray Davies anda!

söndag 16 september 2007

#40 Slayer "Seasons in the Abyss" [1990]


Tungt och tidlöst plus att det svänger. Skeletons of society är ett mästerverk till låt.