fredag 3 augusti 2007

#29 Red Hot Chili Peppers "Blood Sugar Sex Magik" [1991]


Lyssnade sjukt mycket på RHCP 1991-92. Björn (eller var det Henke?) eldade upp mina RHCP-brallor (!) efter en spritfest i Blekinge. Sedan tog det slut, eller nästan i alla fall. Men när man återvänder inser man att det är ett jävla mästerverk. Spretigt, queer, stenhårt, smekande, melankoliskt, sprattlande, groovy... En av de mest givna plattorna. Också den enskilda skiva som jag ägt flest ex av (4) i tät konkurrens med Violator (3), som blivit utlånade och återköpta efter sorgetidens utgång.

#30 Television "Marquee Moon" [1977]


Se No Evil! Elevation! 30 år senare så låter det fortfarande sjukt coolt och nervigt på samma gång. Det ligger liksom ett anslag av vibrato över hela plattan som gör att man får den där klumpen i magen som gör att man bara måste lyssna en gång till. Fattar ni? Nej, inte jag heller. Sjukt bra skiva.

#31 The Cure "Disintegration" [1989]


En millisekund in i introt till "Plainsong" som skamlöst används för att ge ett sken av god smak åt skitfilmen Marie Antionette så plingar det till i mitt allra djupaste inre. Så familjär är den här plattan för mig. Köpt på vinyl bara dagar efter den släpptes på gallerian i Upplands Väsby. Sönderlyssnad, skulle man kunna säga, men istället väljer jag att se det som att jag och Disintegration har byggt upp ett livslångt förhållande som kanske inte pulserar och kokar varje dag, men som i stunder kommer tillbaka och ger mig precis det jag behöver just då. Och "just då" kan vara lite vad som helst, och melankoli kan föregås av lite vad som helst.

Att skivan inte ligger högre på min lista beror till största delen på att jag verkligen avgudar Cure som ett band, vilket de egentligen aldrig riktigt varit - vilket framgår med största tydlighet på just Disintegration som ju mer eller mindre är ett soloalbum av Fat Bob.

Det måste i vilket fall som helst ha krävts oerhört mycket för att pressa ut den här plattan (vilket också diverse biografier understryker). Allra starkast är den i början - Plainsong, Pictures of you och Closedown - och i slutet - Disintegration och (Homesick är ett bonusspår och räknas inte med här) Untitled. Titelspåret är så sjukt starkt att jag faktiskt i vissa stunder har haft svårt att ta mig igenom det av hänsyn till att försöka undvika själslig kollaps.

#32 Kate Bush "Hounds of Love" [1985]


Vad ska jag säga här då? Läste att Kate Bush hade fått en push i karriären med hjälp av David Gilmour som hade torskat på en hemdemo av den då 15-åriga engelska underflickan. Det känns logiskt. Det känns som att de rör sig över samma mentala landskap i sitt skapande, med den skillnaden att Bush gör det med mer intensitet och inlevelse. Videon till "Runnig up that Hill" var ett stående inslag i 120 min ca '90- '91, och låten trollband mig redan då (tillsammans med en reissue av "Wuthering Heights"). Sedan har det legat och grott. Hade inte grävt ner mig i Kate Bush förrän för ett par år sedan då en viss person slängde det i ansiktet på mig och nästan krävde total dedikation för fortsatt umgänge. Tack för det, verkligen!