fredag 6 juli 2007

#31 Pixies "Doolittle" [1989]


Jag vet inte vad jag gillar mest. Den luftiga ljudbilden, livekänslan, Frank Blacks sång, melodierna, de fantastiska texterna eller konvolutet. Svårt att säga.

#32 REM "Out of time" [1991]


Ett mästerverk!
Ja, jag vet. Va fan, tänker du, vän av ordning, detta är kommersiell skit.
Man får inte tycka att detta är en av REM:s bästa skivor. Här finns ju "Shiny happy people" och den är bara för publik-, och intelligensbefriande. Visst. Sant.
Men här finns också "Losing My Religion". Och som om det inte räcker finns också "Belong", "Near Wild Heaven", "Texarkana", "Country Feedback" och ett gäng till fantastiska låtar. Att Kate Pierson från B 52's hjälper på tre låtar och att Mike Mills sjunger lead på två höjer kvaliten och variationen ytterligare.
Men detta är givetvis inte deras bästa, det kommer fler REM:skivor på min lista. Närmare bestämt två.

#33 U2 "Achtung Baby" [1991]


En sjukt bra skiva. Problemet är väl överexponeringen, alla covers och att bandet fortfarande håller på. Kanske borde U2 ha släppt taget där. Adam Clayton och Larry Mullen Jr kunde bildat ett nytt band, The Edge blivit demonproducent och Bono kunde börjat jobba på FN som fredsmäklare.
Jag håller detta för U2 näst bästa skiva och låtar som "Ultraviolet (light my way)", "Who's gonna ride your wild horses", "One" och "Until the end of the world" kommer antagligen Olle och Arvid lyssna på när de blir stora.

#34 World Party "Goodbye Jumbo" [1990]Hela musikhistorien fram tills dess på en skiva. Mycket Beatles, lite Sly men mest Karl Wallinger som är en fantastisk låtskrivare och sångare i "den gamla traditionen". Låtar som "Put the message in a box", "When the rainbow comes" och "Sweet soul dream" sticker ut, men alla låtar på denna skiva håller hög klass.
Lite kuriosa om en senare händelse; På uppdrag av skivbolagen gjorde Karls band, utan att fråga, en version av låten "She's the one" från skivan Egyptology för Robbie Williams att sjunga in. Denna version blev "Brits single of the year".
Schysst!

torsdag 5 juli 2007

#35 Bob Hund "Bob Hund" [1994]


Det skulle vara lätt för mig att säga att mer än så kan ingen bli. Länge, länge, säkert 15 framåt och bakåt i tiden hade jag väntat på detta. Som ett gipsat löfte.

#36 Wonderstuff "Hup" [1989]


Please, don't let me down. Do it like this.

#37 Ride "Nowhere" [1990]


Vad kan jag säga. Vi uppkallade vårt band efter avslutningslåten. (se Rasslebyggds hemsida år 1992)

#38 Blur "Parklife" [1994]


Känns som att allt redan är sagt.

onsdag 4 juli 2007

#33 The Verve "Urban Hymns" [1997]


Deeh-de-de De-de-deeeh
De-de-de De-de-de
Upprepa ad infinitum ad absurdum.

Drogerna tyckes ju funka
rätt bra för Richard.
Inte sant?


Återförening på gång nu också.
Jag kan tänka mig värre saker...

#25 Luna "Penthouse" [1995]


En klart Velvetinfluerad platta men ändå egen. Dessutom är alla låtar bra utom Double Feature, helt enkelt en lysande skiva! Lyssna särskilt noga på Moon Palace, Lost in Space och Sideshow by the Seashore.

#26 Pixies "Bossanova" [1990]


From distant star to this here bar...

#27 R.E.M. "Automatic for the People" [1992]


Try not to breathe while you´re nightswimming in the river.

#28 The Triffids "Born Sandy Devotional" [1986]


Detta kan mycket väl vara världens mest underskattade band. Om du inte har hört Estuary Bed, Wide Open Road och Stolen Property så är ditt liv långt ifrån fullständigt...

#29 The Smiths "Meat is Murder" [1985]


Är väl kanske inte så väl ansedd som vissa av deras övriga plattor men jag tycker den är fantastisk. Med låtar som How Soon is Now, The Headmasters Ritual, Well I Wonder och Meat is Murder är det svårt att säga emot.

#30 My Bloody Valentine "Loveless" [1991]


Underbar orgie i gitarrmangel och feedbackoväsen. Oljud är underbart!!

#31 Led Zeppelin "4" [1971]


Kanske kan det tyckas vara ett tråkigt val men detta är Zeppelins bästa platta. Den innehåller dessutom de två låtar som för mig definierar Led Zeppelin: Black Dog och When the Levee Breaks.

#32 New Order "Low-life" [1985]


Oftast kan man dela in New Orders fans i två kategorier: de som tycker Low-life är den bästa plattan och de som tycker Technique är bäst. Nu vet ni vilken kategori jag tillhör.

#33 Black Sabbath "Master of Reality" [1971]


Into the void...

#34 Tool "Aenima" [1996]


Tunga, långa, malande låtar. Kanske kan man kalla det avant garde metal?