onsdag 27 juni 2007

#22 Deerhoof "Apple O´" [2003]


Oj, va fan nu'rå? kanske ni tänker. Jo, jag tar mig friheten att tillfälligt hoppa fram 11 steg i min lista för att göra er uppmärksamma på att ett av världens bästa band spelar på Debaser Malmö nu på måndag 2/7.
Deerhoof bildades för att göra musik som låter "som djur tänker" eller "som djur rör sig". Jämför Animal Collectives idé, men tänk vanlig rocksättning. Från att ha varit ganska svårlyssnade har Deerhoof utvecklats till en livsfarlig, naiv, lekfull, slarvig, hypertajt kombo vars liveframträdanden är en fest för alla sinnen. Långe trummisen Greg sitter krökt över sitt rangliga set på en typ 15 cm hög pall och spelar som en DEMON! Eller ett rovdjur kanske. Han drar på tempona, hamnar medvetet ur fas med de andra, applicerar en för relativt lättlyssnad rockmusik totalt unik, sjuk rytmvildsinthet, stående på en grund av driven jazzteknik. De båda gitarristerna (numera bara en förresten, de fortsätter som trio) står stela, stirrar rakt fram och hamrar ut de mest osannolika, stötiga, vackra riff. Mitt i det organiserade kaoset vaggar Satomi med sin basgitarr och ser helt nollställd ut när hon sjunger med barnslig stämma: "Panda panda panda...". Se bevis på Deerhoofs oemotståndlighet i en mängd liveklipp på http://deerhoof.killrockstars.com/videos.html

Det är obeskrivligt. Det är pop. Det finns inget liknande. "Apple O´" är i mitt tycke bästa skivan, med "Milk Man" som god tvåa. Ses på Debaser på måndag!