fredag 19 oktober 2007

#35 Dinosaur Jr "Without a Sound" [1994]


Det är liksom svårt att ignorera Dinosaur. Förr eller senare så måste man ju bara ta tag i J Mascisen i sig, ruska om honom rejält, plocka upp växeln som faller ur hans fickor och ramla bort till 7 Eleven och köpa sig en Slurpee, eller nåt. Sen får man dela den med honom i nån rutten replokal nånstans, tala om varför svenskar inte förstod Clerks, den egentliga vitsen med Chet Atikins och vikten av att aldrig klippa sig.

En av världens bästa låtar finns med på den här skivan. Den heter "Grab it". Den är så jävla bra, hade du haft sex till den här låten hade du lätt fått trillingar, jag lovar och jag ska faan bevisa det nån dag. Den summerar allt som D Jr nånsin betytt för mig på 3 och en halv minut. Den har ett fantastiskt intro och ett orgasmiskt gitarrsolo. Nånstans i mitten kommer en tonartshöjning som får ens mjälte att vibrera värre än en epileptisk pinata på Bill O´Reillys födelsedagsparty.

Men det vore synd att säga att detta är en politisk skiva. Den här skivan skiter lite i allt och det är så jag vill ha det. När stränghöjd är viktigare än palestinafrågan, vilket den ofta är, så trillar denna gamle bekant ner på skivtallriken och inte sällan uppenbarar sig J brevid mig, säger inte så mycket, fiser lite och luktar illa om fötterna. Vi diskuterar germaniumtransistorer en stund, sen somnar han i mitt knä och när jag borstar tänderna tänker jag på att jag börjar likna Silent Bob mer och mer för varje dag som går.

#26 PJ Harvey "Rid of Me" [1993]


Rid of Me
Man-Size
50ft Queenie

Jag saknar just nu ord för att fylla den här posten med vettigt innehåll. Nöjer mig för tillfället med att konstatera den fullständigt genomborrande effekt den här plattan i sinom tid fick på mig. När PJ-Harvey (trion) uppträdde som förband till de irländska mastodonterna på Stockholms stadion lyckades hon trots ouppmärksam publik från landsorten som bara väntade på att få skråla med i "in the neiiiiiim of löööööööv", starkt solsken och typiskt förbandsljud ändå knocka mig. Men jag var nog lite för oerfaren för att kunna dra några egna paralleller till de rakbladsvassa låtarna som hon bar fram. Det kom först senare. Som en ångvält bakifrån.

söndag 14 oktober 2007

#35 New Order "Brotherhood" [1986]


En vis man sade en gång:
"Oftast kan man dela in New Orders fans i tre kategorier: de som tycker Low-life är bäst, de som tycker Technique är bäst eller de som tycker en annan skiva är bäst.
Nu vet ni vilken kategori jag tillhör.

#36 Ryan Adams "Heartbreaker" [2000]


Ryan Adams har en rakt igenom irriterande karriär. Ibland önskar man nästan att människor med överflöd av talang sätts under tvångsförvaltning för att styra upp skivutgivning och liveframträdanden. Nu känns det som alla utom Jonas på Solde har glömt att RA under några år var vår generations Dylan/Springsteen/Young.

Heartbreaker inleds med ett studiosamtal om en Morriseylåt. Efter denna posering/positionering är resten magi i en tradition som hör hemma många longituder västerut från Manchester.