tisdag 15 januari 2008

#24 Beastie Boys “Ill Communication” [1994]


Nix. Jag är inte bara såld på videon till ”Sabotage” – även om den är klart underhållande.
Det är inte ens min favoritlåt på plattan (”Sure Shot” btw). Av försäkringsskäl så spelar jag inte ens ”Root down” längre då den får mig att vilja skaka min åh så vita häck å det grövsta

Föregångaren “Check Your Head” var min allra första Hip-Hopplatta (So what´cha want är i mitt tycke kanske fortfarande den bästa raplåten i världshistorien) men ”Ill” var den skiva som fick mig att helt acceptera och omfamna denna, för mig som gammal syntare/hårdrockare/punkare m.m., fortfarande främmande konstform (Ja ja, RUN DMC och Aerosmith var redan 1986 och Anthrax lekte med Public Enemy 1991 – men det var ju inte riktig Hip-Hop! De hade ju långt hår och gitarrer som riktiga musiker!).

Från de ”fääta” beatsen (cit. Timbuktu) i ”Sure shot”, ”Root down” och ”Do it” till de skränande punkgurorna i “Tough guy” och ”Heart attack man” via de psykedeliska gungningarna i ” Bodhisattva Vow” och ”Futtermans rule” genom jazzexprimenten i ”Transitions” och ”Sabrosa” – det här är mycket skiva för pengarna (och i dessa Internät-tider så är det ju inte ens det längre.....).
OBS! Johan fnyser surt åt illegal fildelning och hänvisar alla läsare till legala nedladdningsställen.

Den har kallats för mästerverk och klassiker av fler recensenter än jag kan räkna till – och jag är ekonom for chrissakes!

måndag 14 januari 2008

#22 Teenage Fanclub "Bandwagonesque" [1991]


Oh Yeah!
...my number one.

#23 Teenage Fanclub "Grand Prix" [1995]


Länge tyckte/trodde jag att detta var den bästa skiva som gjorts. Sommaren 1995 spelade jag och Mattias "Mellow doubt" sönder och samman. Vi turades om att vissla, sjunga understämmor och överstämmor. I Borgholm var vi nära att få stryk när vi gick runt på husvagnscampingen och letade publik och flickvännerna var nära att göra slut.
Hur som helst - en underbar skiva, full av låtar som jag önskar att jag själv hade skrivit. Från stämningssättaren About You och introt till Sparky's Dream till Norman Blakes vardagsrum i Harcore/Ballad är det.
Teenage Fanclub