måndag 2 april 2007

#49 Slowdive "Souvlaki" [1993]


Med sin andra skiva, inspirerade av Brian Enos temaplatta om månlandningen "Apollo" lyckades Slowdive få bort lite av alla musikkritikers hat mot shoegazer-genren i början av 90-talet. Slowdive ville att Eno skulle producera men han ville hellre vara med på två låtar. Enos närvaro märks inte men om man gillar den här plattan måste man ha Apollo i sin skivsamling. Tydligare sång än på debutskivan "just for a day" (trots att jag tycker att det låter som de sjunger "Sounds of Shiva" på "Machine Gun") samtidigt mycket mer atmosfäriskt. Världens bästa rödvinspoplåt "Alison" inleder skivan och det är så grymt och saligt suveränt plattan igenom, från början till avslutande lägereldslåten "Dagger".

4 kommentarer:

Frans sa...

Världens bästa rödvinspoplåt måste i min värld ändå ha skrivits av Lloyd Cole! Om det nu är cred att skriva rödvinspoplåtar... skulle vara intressant med en definition.

tony agren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
tony agren sa...

Lloyd cole är mer rödvinspop i teorin...hans låtar luktar kanske mer rödvin i tanken men slowdive gör det i praktiken :)

Frans sa...

...jo det är sant. Det finns något unket - dagen efter-aktigt - över Lloyd, som visserligen kan funka när man själv känner sig unken.