tisdag 9 januari 2007

#50 Grandaddy "The Sophtware Slump" [2000]


Temaplatta. Om teknik/natur/den moderna människan. Prettolamporna blinkar kallt. Dessutom en temaplatta som saknar den direkta djävheten som finns hos Ok Computer eller storslagenheten hos Pink Floyd. Grandaddys andra album blir lätt en grå upplevelse vid en snabb och okoncentrerad genomlyssning. Min första genomlyssning av skivan var snabb och okoncentrerad. Det var en grå upplevelse.

Skivan klättrar trots vårt första möte in på den här listan. Vid våra senare möten fann jag texterna starka, litterära och angelägna. Hela skivan har en svärta och ödslighet som balanseras av humor. Musikaliskt finns en rikedom och skevhet i kompositionerna och melodierna som inbjuder lyssnaren till att upptäcka nya saker vid varje lyssning.

Som en tonsatt Coupland roman. Fast bra och med skägg.

4 kommentarer:

Frans sa...

Som en "bra Couplandroman". Vad är det du försöker säga? Parellellen med Pink Floyd känns dock relevant. Mina tankar förs såklart då i första hand till "Welcome to the machine" och det flitiga användandet av Moog i moll. Men att använda DC som en negativ referens känns lite förmätet. För mig är "the software slump" väldigt mycket Andreas Könberg och Conny Fridh, bokhyllan Ivar och grillad kyckling från Simrishamnsgatan, trasiga köksapparater och fjällsjöar men framförallt "Livet efter Gud" fast utan den klockrena träffsäkerheten...

Andreas Könberg sa...

Sophtware slump är för mig bortkastade pengar. Bortkastade i det hänseendet att Björn själv, ignorant omedveten om storheten i skivan, kom hem med sin lättfådda dyrgrip efter en gryningsräd hos promiskuösa promotionflickor backstage på roskilde.

När vi tuggade fradga på ett danskt pissdränkt fält sippade Björn, i egenskap av utsänd från valfritt bourgeoist lundamagasin, drajjor i viptältstaten.

När han nöjt vittjade kappsäcken på vägen hem så kom skivan fram, tillsammans med Frans mobilkvitto, vår heliga pakt om att inte berätta för Frans hur det låg till (han var kvar på festivalen och hade fortfarande inlämnat mobilen på laddning)förstärktes av den hänsynsfulla tanken:

How´s it goin´ 2000 man?

Tobias Borelius sa...

Hade bara hört talas om Grandaddy när jag var på semester i San Fracisco 2001. Såg en lapp att de spelade och åkte dit och blev helt tagen. Köpte skivan och någon annan Grandaddy-ep där. The Sophtware Slump kommer finnas på min lista, men får nog vänta till senare i år...

Andreas Sjögren sa...

Om det inte vore mot principerna skulle jag ha med samlingen "The Broken Down Comforter Collection" på min lista. Vilka b-sidor de spottade ur sig ett tag, innan de blev tråkiga! "First Movement/Message Send..." från Crystal Lake-singeln t ex, bästa rymd-låten sen "Clouds Across The Moon" med Rah Band. Nån som såg G på Mejeriet 98? Grymt. Har den (och en från 00, båda P3 live) brända om nån är intresserad.