torsdag 22 februari 2007

#44 Coldplay "Parachutes" [2000]



Sängvätarpop. Det var väl Alan McGee som myntade det där hemska epitetet, music for bedwetters. Det kusliga är att han ju har helt rätt. På den här plattan ser vi ju inte mycket av det frustande och tämligen urtvättade arenarockmonster som vi känner Coldplay som idag, ett band som släpper episka radiovänliga singlar en masse, som knappt nån bryr sig om att spela, än mindre lyssna på.

Det är vad de representerar på denna skiva som de gör bäst. Te och tofflorpop för den nyblivet rurala medelklassfamiljen. Den här skivan är teletubbies på plast, den är ett opium för de individer som gärna skulle kunna leva hela sitt liv inuti livmodern och har en överdrivet positiv bild av hur det var att gå på gymnasiet.

Det är konstigt att Yellow blev låten som tog dom till listorna. Det är ingen bra låt, den saknar nästan helt försonande drag. Men mycket av det andra materialet är lysnade och hoppingivande. Hopp är ett centralt tema för hela bandets produktion, tanken att bortom skiten så finns det nåt fint som väntar, en sprudlande naivitet som stärker och skapar mening. Aldrig har den varit så vacker som den är här.

Produktionen är mer avskalad och råare än på deras andra alster. Gitarrerna är lite vildare och det är färre syntar. Men grundkonceptet förblir det samma, enkla och slagkraftiga melodier spelade för sig på lätt urskiljbara instrument.

Det här är den ultimata kommahemfullochssättapånåtsommansomnartill skivan, hade det inte varit för avslutningsspåret. Skulle man råka inte hinna somna innan detta kommer på så har man att se fram emot en liten orgie i självtillit som resulterar i att man ligger stirrandes i taket, ett par milimeter ovanför madrassen för ens rygghår rest sig, planerandes resten av sitt liv med tillförsikt. När man vaknar är det blött i sängen.

Gwyneth är dock mer än välkommen hem till mig och mina plastlakan, hon verkar ju gilla sånt.

Liten top 5 av Coldplaylåtar:

1. Trouble
2. Fix you
3. Everythings not Lost
4. the Scientist
5. Daylight

Komplement (skruva upp volymen och känn makten i Boas bici)

3 kommentarer:

Frans sa...

Det är ju "yellow" som är den definitiva smäcken på para... Och vad gäller Boas Bici så... finnarna och junior kommer tranchera alla råttor och blåränder lagom till att krokusen har blommat ut

Andreas Könberg sa...

Du kommer ihåg ditt indiannamn va?

Kom ihåg vad som hände på Råsunda sist, vi ses i parken.

Frans sa...

om det blåser så jävligt som det gör i den här hålan är det bästa att vända kappan efter vinden