torsdag 8 februari 2007

#47 Scotch "Evolution" [1985]


Är uppvuxen i det lilla ”Fucking Åmål”-liknande samhället Bara, beläget knappt en mil utanför Malmö. Av någon outgrundlig anledning hade man där lyckats med konststycket att bygga en mellanstadieskola som inte hade plats för samtliga elever, och man var således tvungen att placera fyra klasser (däribland min) ute i den lätt förfallna men ack så mysiga Skabersjöskolan. Det var i bussen på väg dit som jag hörde ”Evolution” för första gången. En av de übercoola 6:orna hade denna på band, och med rätt busschaufför bakom ratten (det fanns två chaufförer, varav en var ondskan personifierad) kunde man ibland få använda bilstereon. Kort därefter köpte jag (rättelse: morsan) plattan.

Nåväl, tider förändras och därmed även musiksmak och i början av högstadiet var det mest hiphop och fascinationen för beats, rap och scratching som var angeläget för mista’ A. Viktigt att nämna här är att eder mista' under denna period DJ:ade på ett gäng mellanstadiediscon, där det ibland bjöds på tillfällen att själv få scratcha loss vid the turntables. Tyvärr visade det sig att nämnda Scotch-platta var ypperlig i vässandet av just denna färdighet. Denna tämligen taktlösa misshandel innebar slutet för min enda italo disco-platta.

Har länge letat febrilt efter denna nostalgitripp men utan större framgång. Istället införskaffades för ett antal år sedan en ”Best of Scotch”, vilket väl får betecknas som det näst bästa, och jag måste säga att jag blev en smula förvånad när jag lyssnade på den för första gången efter så lång tid. F-n alltså, låtarna är ju grymt bra! Slår ut allt jag hört i discopop-väg vad melodier och produktion anbelangar, dagens överrepresentaion av denna genre till trots. Men tyvärr medför också samlingen en ännu större längtan efter ”Evolution”, då låtarna från den plattan är överlägsna de övriga spåren. Och även om ett par av topparna är med (”Disco Band” och ”Delirio Mind”) så saknas det ändå många godbitar. Lyckan var idag därför fullkomlig när jag lyckades hitta en återförsäljare på nätet som specialiserat sig på just italo disco-genren (obskyrt?). Tyvärr rör det sig om en nyrelease där man sjukt nog valt att framställa ett helt nytt, tillika fruktansvärt, omslag. Så när the good stuff till slut dimper ner i brevlådan blir det alltså utan ovan visade tecknade mästerverk.

4 kommentarer:

Andreas Könberg sa...

Italiodisko regerar!

Ride on time med Black Box är typ världens grymmaste!

Frans sa...

Mellanstadiedisko regerar.
Har så fysiska minnen till det här att det nästan blir otäckt (direkt otäckt blir det när jag tänker på kräks, vråblönder, buffalo och ettanpågymnasietdisko - men det är ju en sammanblandning av tid och rum). Mellanstadiedisko. "Breakdance" till Woodpecker from space, Lady in Red innan puberteten och sura kolor.

Frans sa...

Förresten - "Ride on Time" - var inte den på Absolute Music 8, och "Max Mix", samma år?

[Med på listan av saker du INTE bör veta, eller åtminstone inte konversera om när du t.ex. träffar Henne i rött av en tillfällighet utanför Rundgång dagen efter att ni setts för första gången längst fram på Smog eller Yo la tengo...]

Daniel sa...

Skratjning funkade inte på min urgamla B&O-klenod till grammofon. Det fick bli på kasettdäcket med manuell direktverkande pausknapp som remixerna skapades med cut and paste från skivan. Påminn mig till sommaren om att jag måste leta upp de Scotchmixarna.