måndag 5 februari 2007

#47 Spiritualized "Ladies and Gentlemen we are Floating in Space" [1997]


Så fort en tongivande artist eller grupp släpper en skiva där det magiska ordet träskrock nämns i pressreleasen dröjer det inte länge innan herrar Bjurman och Steen tjackar flygplåtar och står poserandes knähögt i gyttja med iglar på pungen i nåt förbannat träsk i Mississippideltat, ivrigt hyllandes John Jävla Fogerty och letandes efter Dr Johns skoputsande nästkusin.

Frågan är om denna skiva inte är så nära vit Voodoo man kan komma, en sak är säker iallafall, den är jävligt långt ifrån John jävla Fogerty. Myten säger att skivan är en produkt av Jasons exbrud Kate Radleys "hemliga" bröllop med Richard Ashcroft. Trots att Pierce har förnekat detta faktum så kan man inte annat än att ha medkänsla för karln, tänk att bli brädad av den mänskliga motsvarigheten till Grodan Boll liksom. Å andra sidan straffade "synden" sig själv, Ashcroft somnade in i morfindränkta och inspirationsbefriade skivsläpp (med singeln a Song for the Lovers som undantag) och kommer knappast bli ihågkommen på samma sätt som Jason och hans rymdfarande anhang.

Produktionen är maffig och bastung, komplett och genomarbetad. Den liknar snarare Fleetwood Mac än Ride och andas självständighet och toktunga droger. Det allra starkast lysande exemplet och skivans mest utstående låt, Electricity är ett bombardemang av en fantastisk basgång, munspel, orglar och gitarrer som färglägger låtens på förhand utsökta canvas.

Mycket annat är snyftig pundarblues som dock är så vackert orkestrerad att man som lyssnare inte kan hjälpa att kapitulera inför dess sammansatta skönhet. Det är soul dragen i smutsen, det är en nål satt i din sista friska ven och det är träskblues så vacker att du önskar du gick på heroin.

Skivan plöjde dessutom vägen för andra plattor som Deserters Songs och the Soft Bulletin som det skulle förvåna mig om inte fler 50listare kommer ha anledning att komma tillbaka till.

Komplement:

Dr John: Gris-Gris (1968)

Slipknot: Slipknot (1999)

1 kommentar:

Frans sa...

Kate och Boo - finns det en koppling där?