onsdag 18 april 2007

#39 Mufflon 5 "6am Mantra" [1994]


Music sounds better with snålblåst Det var så de lanserades, som ett inhemskt fattigmans Dinosaur Jr. Inte gick det bättre för det, möjligen kan det bero på att gruppen valde musikhistoriens sämsta bandnamn. Men frågan är om det är särskilt nära sanningen? Naturligvis är det ju inte det, det är i samma bollpark men man kan nästan inte tro att det rör sig om samma sport.

Visst låter det mer amerikanskt än brittiskt, men framförallt låter det svenskt. Hade jag inte vetat bättre hade jag tyckt att det låtit barrskog och ockuperad träpanelsgillestuga (i facit står det snålblåsig Masthugget trea). Det är ett välbevarat exemplar swindie som åldrats med grace. Det är varken en naiv Emmerdale, ett aptråkigt Atomic Swingalbum (mao. alla utom A Car Crash in the Blue) eller en Easyskiva man alrig skulle ta upp igen. Framförallt är det americana långt innan någon fattat vad uttrycket betydde.

Visst, skivan är en bagatell men det är en väldigt skön bagatell som håller länge. Det är en bagatell som man kommer tillbaka till och låter sig somna till. Ibland är den som en irriterande fluga som man inte kan vifta bort men oftast är den bara en skön fingervisning om att om all musik haft mer gemensamma intentioner med denna så hade världen varit en skönare plats att vistas i.

Att This Perfect Day spelats mer på P3 än Mufflon 5 tyder inte på något annat än rent, skärt och djuprotat lyssnarhat.

1 kommentar:

Andreas Sjögren sa...

Visst fick Mufflonerna till det på skiva ibland, men live var dom fan det trökigaste jag nånsin sett. Fick en obehagligt sömnig flashback från Underground i Gbg typ 94. Men även några trevligt pigga sådana: Waterbug, Sludge Nation, Broder Daniel. Och utomsocknes: doublebillen Superchunk och Seam. Blithe på Valvet. En gitarrharvandets tid, en svunnen era, snyft. Har ÖoB i Malmö sålt slut på sitt enorma lager av M5-debuten "Boca Juniors" (10 kr styck) än?