onsdag 28 februari 2007

#44 The Zombies "Odessey & Oracle" [1968]

Riktigt grymma band har alltid minst två bra låtskrivare. I Zombies fall är Rod Argent kanske snäppet vassare än Chris White, men det spelar ingen roll. Slutresultatet, den enda LP de gjorde, är charmerande. Det sjungs falskt i kören på flera ställen, lånen från andra samtida mer erkända band (ett börjar på B och det är inte Beatles!) är uppenbara, låtarna inspelade i Abbey Road låter bättre än de som är inspelade i Olympic Studio, de vågade knappt spela en enda av låtarna live, killarna såg jävligt mesiga ut på bild, men fan: allt är perfekt ändå! Det här är pophimlen, utan knark och onödiga excesser. Bara ren och skir låtskrivarkonst, trevliga arrangemang och lagom mycket mellotron. Oöverträffat sofistikerade ackordföljder med jazz- och R&B-pigment elegant inbakat. Speciellt verserna till A Rose for Emily och Hung up on a Dream får mig att smälla av varje gång, sinnesutvidgande melodikonst!
Tips: Låna Zombies-4CD-boxen på Malmö Stadsbibliotek. Värm upp med att sätta ihop en egen greatest hits av alla knäckande singlar de gjorde (som självklart inleds med världshistoriens bästa debutsingel She´s not there), och avsluta sessionen med att lyssna på "Odessey & Oracle". Sen, när sista låten Time of the Season (med tredje sångaren Colin Blunstone på lead) klingat ut, öppnar du fönstret och skriker rätt ut i natten: JAG HATAR STONES!

6 kommentarer:

Frans sa...

överskred mina befogenheter och la in ett skönt Zombiesmedley som url... ok?
skrev de allt själva?

Andy A. sa...

Snygg reminder! Fick en "konstig men rätt gjuten platta" (jepp, så hette den) av en god vän för lite drygt ett halvår sedan - och där återfanns "time of the season", grymt bra... fattar inte varför jag inte kollat upp dessa mer. Eller är det den bästa låten månne?

Anyhow, "Odessey & Oracle" skall kollas upp.

Andreas Sjögren sa...

De skrev allt själva, Argent 49%, White 49%, Blunstone 2% typ. "Time of the Season" är ju svår att toppa, men hela skivan håller löjligt hög light-psykedelia-klass.

Frans sa...

http://www.pitchforkmedia.com/article/record_review/41375/The_Zombies_Live_at_the_Bloomsbury_Theatre_London

Magnus sa...

Helt klarten av 60-talets bästa. Krossar Beatleas, likaså nämnda stenar...

Andreas Sjögren sa...

Hoppsan ljög lite, de skrev ju inte ALLT själva, finns en del singelbaksidor etc som var covers, men allt på Odessey var självklart egenkomp!