måndag 26 februari 2007

#45 Ministry ”Keiahn (Psalm 69)” [1992]


Inledningsspåret ”N.W.O” visar var någonstans på det dammiga industrigolvet verktygsskåpet skall stå - med en loopad George Bush som åberopar en ”New World Order”, sporadiska avgrundsvrål, maskinella drums och tuggande thrash metal-gitarrer hymlar Jourgensen & Barker inte för ett ögonblick vad denna platta handlar om. Ministry banar här väg för band som Marilyn Manson och Nine Inch Nails och för industri/metal-genren som sådan. Skulle dessutom vilja hävda att de även haft en viss påverkan på den efterföljande dansscenen – utan Psalm 69 hade inte Prodigy låtit som de gjorde på ”Music for the Jilted Generation”. Eller på skivorna därefter heller för den delen. Uppenbarligen en inspirerande och stilbildande platta alltså.

Bästa låten är titelspåret, ett muskulöst vidunder som klockar in på behagliga 5:29 och som är fylld till bredden med loopade predikanter, domedagskörer och tungt programmerade trummor. Hårt, agressivt och slickt så det förslår… precis som det skall vara, genrebenämningen ”industri” till trots.

1 kommentar:

Frans sa...

Klockrent! Om Tony Å. kurerar sig och hänger på listandet är jag 100% säker på att den här plattan kommer att dyka upp igen. Fast det lär ta ett tag.