torsdag 29 mars 2007

#41 Orbital "Orbital 2" (the brown album) [1992]


Make way for ye olde token elektronica album Jag vet inte om detta snarare borde sorteras under soundtrack än electronica i dagens uttunnade skivbackar. För detta skulle kunna använts som alternativ ljudkuliss till valfri brittisk, psykadelisk 70-80talsrulle eller vilken som helst bara Malcolm Macdowell är med, typ.

För gitarrmusikfrälsta verkar det tämligen enkelt att slänga ihop en elektronisk skiva, det är väl bara att lära sig sampla bra och köpa en ok trummaskin kan man tycka men flera kommer nog att komma fram till att vitsen inte ligger i att foga samman så välkända ljud och teman utan snarare att försöka hålla det så enkelt som möjligt utan att göra avkall på orginaliteten.


Orbitals undantag som bekräftar denna devis återfinns på denna skiva i låten Halycon + On + On där man samplat Opus 3´s fantastiska (och alldeles för bortglömda) halvhit It's a Fine Day genom att sampla en del av sången och köra den baklänges vilket får utgöra hela låtens tema. Resultatet blir kusligt igenkännbart trots att man inte kan dra sig till minnes var man hört låten tidigare. När man väl kommit på var det är ifrån uppstår ett sånt där, vad heter det nu, halleluja moment?


Den stora hiten var Lush 3-1 som fick frikostigt med speltid, åtminstone för att vara en instrumental, på MTV och det var den som fick flera att köpa plattan. Nu känns den naturligtvis inte lika fräsh längre men det är konstigt att resten av skivan verkar ha åldrats ytterst gracefullt för att vara ett elektroniskt alster, visst låter det bedagat men den här skivan får med tiden snarare en aura av konstmusik, eller snarare musikkonst, istället för att bli torr gammal stapelvaru-rave som folk kastar ut tillsammans med sina t-tröjor med geometriska mönster och de två 1200orna som stått och samlat damm sedan -93.

Där har ni den, och jag lyckades tillochmed med konststycket att skriva om Orbital utan att nämna bröderna Hartnolls mest överskattade uppfinning tillika den mest oumbärliga raveaccsesoaren någonsin, glasögonen med två ficklampor på...doh!

5 kommentarer:

Andreas Könberg sa...

Min text ser ut som skit och det går inte att rätta till *suck*

Frans sa...

men du har fixat med labels. bra!

tony agren sa...

Jag bara måste kommentera att det inte alls är en sampling av Opus3. Däremot har både Orbital och Opus3 samplat den engelska artisten Jane som släppte sin låt på indiebolaget Cherry Red records i början av 80-talet.

Frans sa...

100 spänn på att AK kommer hem från Kenya med en bjällermössa och orangea reflexbrallor.

Andreas Könberg sa...

Sorry Tony, låten är en cover. Dessutom skall covern vara basen för orbitallåten, inte orginalet.

Konichiwa