måndag 26 mars 2007

#42 McCarthy "I Am A Wallet" [1989]


Skissartat om vad de 14 låtarna handlar om i tur och ordning: En rasistisk MP med pedofila böjelser; "death to monetaries"; låten med titeln The International Narcotics Traffic handlar om hur en poplåt är uppbyggd och hur den kan få dig att glömma dina problem; kärlek och pengar och hunger; kärnvapen; guillotineringen av en viss Charles Windsor; Joe McCarthy-glade journalisten Peregrine Worsthorne; hopp och ensamhet; den onda drottningen; "God made the virus to punish the wicked"; en avbruten begravning pga obetald räkning; djävulen sjunger för ett barn; häxbål och slutligen The Procession of Popular Capitalism. Något mer politiskt än Tim Ganes nästa band Stereolab (vars "Transient Random-Noise Bursts with Announcements" var jävligt nära att komma med på min lista också), eller hur? Eller kanske inte? Och ja, självklart har trök-kommunisterna ManicStreetPreachers gjort covers på några M-låtar...
McCarthy hävdar själva att de av misstag spelade alla låtar för snabbt på den här skivan, må så vara, jag tycker rastlösheten funkar perfekt - trummorna smattrar, gitarrerna janglar, basen mumlar och Malcolm Edens avslappnat agitatoriska stämma snärtar näsan alldeles förträffligt. Samlingen "That's All Very Well But..." är ett bra komplement med flera fina singellåtar, inte minst den episka och poetiska debuten "Red Sleeping Beauty".

3 kommentarer:

Frans sa...

Av alla listbloggare är det du som ger upphov till längst - "ja just det ja, det här måste jag ta reda på mer om"-listorna. En klart positiv side-effect av det här. Kanske kan bidra till att någon ny dimension öppnar sig någonstans.

Andreas Sjögren sa...

En fårtacka.

Andy A. sa...

Yup, håller med... finns en del att botanisera bland, kan en känna. Verkar ju sannerligen helgalet att man missat SÅ många 50-liste-värdiga plattor... och det är ju det som är det gjutna, och även förhoppningen om själva listan från början. Det börjar kännas bra nu.

Frågan är bara hur man skall hinna med denna upphämtning?