torsdag 25 september 2008

#8 The Beatles "Revolver" [1966]


34.40 minuters musikhistoria. För mig är det här den moderna pophistorien börjar på allvar. Någon har skrivit om Pink Floyd, Genisis, Clash och Bowie, men allt det där är givetvis bara trams. Det är här det börjar.

Två sidor av samma mynt.
1990, Nybro, "These birds can sing"
Med page och blommmiga skjortor satt vi på "Café Victoria" i Nybro och rökte Right. Det diskuterades vilket band som gjort eller var kapabla att göra den ultimata poplåten. Beatles, Kinks och Byrds låg bra till, men Stoneroses, Smiths eller kanske REM kunde också utmana. De flesta runt askkoppen kunde nog enas om att Beatles gjorde de bästa popmelodierna, men frågan var om de var tillräckligt coola för att vinna kategorin. För minst lika viktig som musiken var givetvis imagen, som just då var att vara flummig. "And your bird can sing" var den absoluta favoriten. När kören på sista versen kommer in var, och är det fortfarande, gåshud.

2006, Uppåkra, "Tomorrow will know"
Under soffbordet i studion som Carl Granberg och jag använder för att försöka göra musik låg en dag en "Svenska Dagbladet" med en tvåsidig artikel om inspelningen av "Revolver". Jag läste den och det visade sig givetvis att Carl visste allt om hur detta mästerverk kommit till. Den banbrytande mixningen, de galna upptågen i studion(kondomen i mjölkglaset på "Yellow Submarine") och alla droger. Allt fantastiskt intressant och mycket av det som "uppfanns" i studion 1966 använder man fortfarande. Så det var bara hem och lyssna på alla detaljer och upptäcka storheten i de låtar som inte bara bygger på snygga melodier.

3 kommentarer:

Johan Z sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johan Z sa...

Cool Britannias bluff, we were led by fools.
Four decades on yet The Beatles rule.
It´s embarrassing
to be led from the rear
Let the good times roll
`cos it´s rubbish here

Trams?! Vet hut, säger jag!

Tobias Borelius sa...

Håller du inte med? Va?