torsdag 22 mars 2007

#42 KLF “The White Room” [1991]


På BRIT Awards-galan i februari 1992 spelade KLF en stenhård metalversion av "3 a.m. Eternal" tillsammans med Extreme Noise Terror (som tidigare under kvällen hotat att döda Bill och Jimmy om de förverkligade sin plan att såga fötterna av en död elefant (alt. slänga ett styckat får – inälvor, blod och allt – över publiken) på scen (Don´t mess med Metalveganer...). Efter framträdandet plockade Bill Drummond fram ett automatvapen och sköt mot publiken, dock med lösa skott (which was nice). I högtalarna annonserades sedan att "The KLF have now left the music business".
Myten bakom KLF var i stort sett alltid lika underhållande som musiken de skapade. Kan man säga att KLF egentligen bara gjorde en handfull låtar om och om igen under de ca 5 år de var aktiva? Tja, jag gjorde tydligen just det. Inte heller kan jag påstå att de bästa versionerna, de bästa mixarna eller de bästa gästartisterna finns på ”The White Room”, snarare de frön som sedan fortsatte att gro.
Det Vita rummet får bo här på våning 42 – vad sägs om den helt oavsiktliga mytologiska kopplingen eh? - i den skyskrapa jag nu konstruerar upp och ner. I det rummet får man helt enkelt tänka sig att man kan hitta The Jams i en byrå, The Timelords bakom elementet och The Justified Ancients of Mu Mu i en liten skolåda märkt ”Semesterbilder 1978” längst ner i garderoben.

6 kommentarer:

Andreas Könberg sa...

Mästerligt att använda ovan beskrivna anekdot istället för "watch the KLF burn a millon quid"-historien som också är rejält underhållande.

Bidraget till musikhistorien är väl mer lätt att ifrågasätta, dock kom de ju med en del fina bitar.

Andreas Könberg sa...

Förresten? Du är inte sugen på 40fest? Vi behöver mer folk.

Andy A. sa...

Finfin text indeed... är själv en sucker för KLF. Last Train to Transcentral är en favvis... med Glenn Hughes som gästis om jag inte minns helt fel. Well, well... those where the days.

Klart du ska joina 40-festen på lördag! Så många 50-liste-deltagare som möjligt ju!

Andy A. sa...

Info om 40-festen hittar du på nybrofrillan.blogspot.com

Johan Z sa...

Glenn Hughes (som är kompis med Väder-Per minsann!) sjöng på "America (What Time is love?)"-Epn. Och ack vad den svänger...

Andreas Könberg sa...

Zt har gmail...